koffiebessen
Wereldwijd zijn er ongeveer honderd verschillende soorten koffiebonen. Slechts enkele zijn geschikt om lekkere koffie van te maken. De bekendste koffiebonen zijn Arabica en Robusta koffiebonen. Recent is een nieuwe koffieplant ontdekt, waarvan de bonen geen cafeïne bevatten. Het gaat om de Charrier koffieplant uit Kameroen. Daarnaast bestaan er niet gecultiveerde bonensoorten waar koffie van gemaakt kan worden. Het gaat hierbij vaak om zeer exclusieve soorten koffiebonen.

Arabica

koffiebonenArabica koffiebonen zijn de eerste koffiebonen waarvan ooit koffie is gemaakt. De productie omvat 70 procent van de totale koffieproductie. Arabica koffiebonen groeien inmiddels over de hele wereld, maar wel op een hoogte vanaf 1.800 meter. Doordat Arabica bonen minder cafeïne bevatten dan Robusta bonen zijn ze voller van smaak. De meest exclusieve koffieblends bestaan vaak volledig uit Arabica bonen uit een specifieke regio. Deze koffieblends worden ook wel ‘single origin blends’ genoemd.

Robusta

koffiebonenRobusta koffiebonen worden, na Arabica koffiebonen, het meest geteeld. De boon van een Robusta plant bevat meer cafeïne en heeft daardoor een bittere smaak. Vanwege deze eigenschap is de Robusta koffieboon minder populair dan de Arabica boon. De Robusta koffieplant levert wel een hogere opbrengst en groeit in meer klimaten. Robusta koffie wordt meestal gemengd met Arabica koffie. Zo bevat zilvermerk 20 procent Robusta bonen en en roodmerk 30 procent. Verder worden Robusta koffiebonen, vanwege hun sterkere smaak, veel gebruikt voor oploskoffie. Er wordt vaak negatief gesproken over Robusta koffiebonen, maar met een blend van Arabica en Robusta kan lekkere koffie met een mooi crèmelaag gezet worden.

Charrier

koffieplantIn Kameroen zijn in 2008 twee nieuwe koffiesoorten ontdekt. Beiden zijn interessant om commercieel te gaan verbouwen. Een van deze planten is de Charrier koffieplant. Bonen van de Charrierplant bevatten van nature geen cafeïne. Vanwege deze eigenschap is deze plant zeer interessant. Cafeïnevrije koffie wordt nu nog gemaakt van normale koffie waaruit de cafeïne via een chemisch proces is verwijderd. Het zal waarschijnlijk nog wel enige tijd duren voor dat er koffie van de Charrier koffieplant op de markt zal verschijnen.

Merken koffiebonen