Arabica koffiebonenArabica koffiebonen zijn afkomstig van de Coffea arabica plant. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Ethiopisch Hoogland. Arabica koffiebonen bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen. Daarom heeft koffie gemaakt van 100 procent Arabicabonen een minder bittere smaak dan koffie van een bonen mix. Omdat Arabica koffieplant alleen op een hoogte van meer dan 1.500 meter groeit en veel schaduw nodig heeft, rijpen de koffiebonen langzamer en krijgen ze nog meer smaak.

Kenmerken van Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonenArabica koffiebonen vormen ongeveer twee derde van de totale wereldproductie van koffiebonen. Er zijn meer dan twintig verschillende varianten Arabica koffiebonen bekend. De belangrijkste varianten Arabica koffiebonen zijn: Typica, Bourbon, Blue Mountain en Mundo Novo. Arabica koffiebonen hebben een cafeïnegehalte dat gemiddeld tussen de 0,8 en de 1,3 procent ligt. De koffiebonen worden na het plukken ontdaan van het vruchtvlees en in het water gelegd. Hierna worden ze door een gistingsproces aromatischer gemaakt. De Arabica koffieplanten groeien voornamelijk in Zuid-Amerika (Colombia en Peru). Maar ook in Afrika worden Arabica koffiebonen geteeld, zoals op de Ethiopische hoogvlaktes.

Herkomst van de Arabica plant

Arabica koffieplantIn de 17e eeuw wisten Nederlandse handelaren onbewerkte koffiebonen mee te smokkelen naar Java. Daar kon de de Arabica koffieplant goed gedijen. Van deze plant werd nageslacht opgestuurd naar de botanische tuin in Amsterdam. Van deze plant is zijn nakomelingen over Zuid-Amerika verspreid. De meeste Arabica koffieplanten in Indonesië zijn vervangen door Robusta koffieplanten. Daarom ligt het zwaartepunt van de Arabica koffiebonen productie in Zuid-Amerika en Oost-Afrika.

Coffea arabica als kamerplant

Arabica koffieplantDe coffea arabica kan als kamerplant gehouden worden. Met haar glanzend, glimmende, groene bladeren is deze plant een echte blikvanger in uw huiskamer. In de natuur of in kassen verschijnen na ongeveer vier jaar geurende witte sterbloemen en kersachtige felrode vruchten. Als u de koffieplant in een warme vochtige omgeving zet en voldoende water geeft, dan is dit ook thuis mogelijk.