Robusta koffiebonen

Robusta koffiebonen zijn afkomstig van de koffieplant Coffea canephora. Deze koffieplant is minder veeleisend dan de Arabica koffieplant. Ook hebben Robusta koffieplanten een hogere opbrengst en zijn ze beter bestand tegen plantziekten. Ondanks dit alles bestaat slechts 20 tot 25 procent van de totale productie van koffiebonen uit Robusta koffiebonen. Robusta koffiebonen spelen een belangrijke rol bij de smaak van de koffie en de cremalaag op een kopje espresso.

Kenmerken van Robusta koffiebonen

Robusta koffiebonenRobusta koffieplanten worden geteeld in een tropisch klimaat. Ze hebben maar weinig schaduw nodig. Daarom wordt de Robusta koffiebonen veel geteeld in de landen rondom de evenaar. Vergeleken met Arabica koffiebonen geeft de Robusta meer koffiebonen per plant. Een ander groot voordeel is dat bij de teelt minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Robusta koffiebonen worden droog verwerkt. Na het plukken wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de koffiebonen gebrand.

Smaak van Robusta bonen

Robusta koffieplantVergelen met de Arabica koffieboon bevatten Robusta koffiebonen veel cafeïne: ongeveer 2 tot 2,5 procent. Dit geeft koffieblends met Robusta koffiebonen een bitterrede smaak. Vanwege hun sterkere smaak worden Robusta bonen veel gebruikt voor oploskoffie. Met een blend van Arabica en Robusta koffiebonen wordt een lekkere koffie met een mooi crèmelaag gezet. Veel koffieproducten die wij kennen, zoals espresso, kunnen niet gemaakt worden zonder Robusta bonen.

Herkomst van de Robusta plant

Robusta koffieplantDe Coffea canephora is ontdekt in de landen ten zuiden van de Sahara. Omdat in bepaalde regio’s veel problemen waren met Arabica koffieplanten, heeft de Robusta koffieplant hier de Arabica plant verdreven. Robusta koffiebonen worden voornamelijk geteeld in landen rondom de evenaar, zoals Zuidoost-Azië en West-Afrika. Ook in Brazilië worden veel Robusta koffiebonen verbouwd. Tegenwoordig is Vietnam de grootste producent van Robusta koffiebonen.

Zelf koffiebonen verbouwen

Robusta koffieplantWereldwijd zijn er 60 soorten koffieplanten. Slechts twee daarvan zijn geschikt om koffie van te maken: Coffea arabica en Coffea robusta. Het duurt ongeveer 28 weken tot de koffiebes rijp is en dan wordt de bes rood. U kunt thuis prima een koffieplant kweken. De koffieplant kan niet buiten groeien, omdat de plant zeer gevoelig is voor kou. Een koffieplant als kamerplant heeft weinig zorg nodig. Maar let op: voordat u koffie kunt zetten van uw eigen koffieplant, bent u wel een tijdje verder.