Latte macchiatoDoor de eeuwen heen zijn op verschillende plaatsen in de wereld lekkere koffierecepten ontwikkeld. De koffierecepten zijn te verdelen in drie categorieën: met warme koffie, met koude koffie en koffie met alcohol. Daarover leest u op deze pagina. De belangrijkste ingrediënten van de meeste koffierecepten zijn (hoe kan het ook anders?) koffie en melk of melkschuim. In een aantal recepten wordt de koffie vervangen door een stevige cappuccino. Kent u de meest bekende koffierecepten al?

Recepten met warme koffie

cappuccinoDe bekendste koffierecepten met warme koffie zijn waarschijnlijk cappuccino, caffè latte en caffè macchiato. Het verschil tussen deze koffierecepten begint bij de bereidingswijze. De koffie kan als filterkoffie worden bereid, maar ook met een cafetière. Of hij wordt bereid als een espresso. Door de ingrediënten die na het bereiden van de koffie worden toegevoegd ontstaan talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan melkschuim, cacao of specerijen, zoals kaneel en cayennepeper. Ook door te variëren met de hoeveelheden (koffie, melk, et cetera) ontstaan verschillende koffievariaties.

Recepten met koude koffie

ijskoffieHet bekendste recept met koude koffie is waarschijnlijk die van ijskoffie. Maar wist u dat er twee verschillende soorten koude koffie zijn? De eerste is koffie die warm is gezet en is afgekoeld tot kamertemperatuur of kouder. De tweede is koffie die koud wordt gezet, met speciaal daarvoor ontworpen apparaten. Een van deze apparaten is het Hourglass systeem.

Wat voor warme koffierecepten geldt, geldt ook voor koude koffierecepten: door ingrediënten te combineren ontstaan talloze koffievariaties. Bij koude koffie moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo lost suiker bijvoorbeeld minder goed op in koude koffie. Ook andere ingrediënten kunnen anders reageren door de lage temperatuur van de koffie.

Koffierecepten met alcohol

Irish coffeeEr zijn bijna net zoveel combinaties van alcohol en koffie als er soorten alcoholische dranken zijn. Twee bekende koffierecepten met alcohol zijn Irish coffee en Dokkumer koffie. Vaak wordt bij alcoholische recepten gebruik gemaakt van een combinatie van sterke koffie, een alcoholische drank en melkproducten, zoals room. Als extra ingrediënt kunnen stoffen toegevoegd worden die de smaak van de koffie versterken of aanvullen. Denk hierbij aan bruine suiker in een Irish Coffee.