caffe macchiatoEen caffè macchiato wordt gemaakt met dezelfde ingrediënten als een caffè latte of een cappuccino. Toch heeft deze koffievariant een duidelijke eigen smaak. Doordat de verhouding koffie en melkschuim 2 staat tot 1 is, smaakt een caffé macchiato veel voller dan een cappuccino. Als u een caffè macchiato maakt, is dat dus eigenlijk niets anders dan een espresso met daaraan 15 ml melk toegevoegd. Een klein kopje koffie dus! Om deze reden wordt deze koffie ook wel ‘espresso macchiato´ genoemd.

Caffè macchiato recept

Caffè macchiatoZelf een caffè macchiato maken is niet moeilijk. Caffè macchiato betekent ‘gevlekte koffie’. Het is de bedoeling dat dit terug te zien is in het eindproduct. Als basis voor dit koffierecept kunt u een espresso, doppio of koffie van de Moka expres gebruiken. Bij een doppio moet u rekening houden met het feit dat er 30ml melk bij moet, in plaats van 15ml. Een lungo is minder geschikt voor dit koffierecept.

 

Hoe maak je een perfecte caffè macchiato?

Ingrediënten caffé macchiato

  • 1 deel zwarte koffie
  • 1/2 deel melkschuim

Bereidingswijze

Begin met het opstomen of opkloppen van de melk. Bij een espressomachine zit een melkstomer waarmee u makkelijk melkschuim kunt maken. Heeft u geen espressoapparaat, dan is het makkelijkst om de melk te verwarmen in een pan en deze dan tot schuim te kloppen. Maak vervolgens het espressoshot. En voeg tot slot het melkschuim aan de espresso toe.

Aandachtspunten

Voor een caffè macchiato is zeer sterke koffie nodig. Een espressoapparaat of een Moka expres is voor dit koffierecept dus echt een must. Een veelgemaakte fout is dat de melk niet voldoende tot schuim is geklopt. Hierdoor is het melkschuim te waterig en het resultaat minder, omdat de smaak van de espresso wordt verdund. Het melkschuim mag echter ook weer niet te stevig zijn, zoals bij een cappuccino.

De drank met het schuimkraagje wordt meestal in een espressokopje geserveerd of in een (liefst voorverwarmd) glas, zodat de kleur onder de schuimlaag en de dikte van de schuimlaag goed zichtbaar zijn.