cappuccino

Een cappuccino wordt gemaakt met dezelfde ingrediënten als een caffè latte en caffè macchiato. Toch heeft een cappuccino een duidelijk eigen smaak. Dit komt door de verhouding koffie, melk en melkschuim. Hierdoor krijgt een cappuccino die typische smaak. Een cappuccino is echt een koffierecept dat ’s ochtends wordt gedronken. Een Italiaan zal dan ook nooit ’s middags een cappuccino bestellen.

Cappuccino recept

CappuccinoAls basis voor een lekkere cappuccino kunt u een espresso, doppio of koffie van de Moka expres gebruiken. Ook een lungo kan prima gebruikt worden als basis voor dit recept. Een simpele cappuccino maken is niet moeilijk, als u maar de goede basisingrediënten gebruikt. Een echte barista voegt daar nog een mooie afwerking aan toe, in de vorm van een figuurtje in de koffie.

 

Hoe maakt u een perfecte cappuccino?

http://youtu.be/2HrZRgfNhTM

Ingrediënten voor cappuccino

  • 1 deel sterke zwarte koffie
  • 1 deel warme melk
  • 1 deel melkschuim
  • suiker naar smaak
  • extra: kaneel of chocoladepoeder

Bereidingswijze

Begin met het opstomen of opkloppen van de melk. Bij een goed espressoapparaat zit een stomer waarmee u dit eenvoudig kunt doen. Heeft u geen espressoapparaat, dan is het het makkelijkst om de melk iets te verwarmen in een pan en dan de melk tot schuim te kloppen. Maak vervolgens het espressoshot. Voeg het melkschuim en de warme melk aan de espresso toe. Voeg als laatste suiker toe naar smaak en versier de cappuccino met een snufje kaneel of chocoladepoeder.

Aandachtspunten

De espresso wordt gemengd met melk en zal daardoor een deel van zijn sterkte verliezen. Voor een goede cappuccino heeft u daarom goede, sterke koffie nodig. Een espressomachine of Moka expres is voor dit koffierecept een echte must.

Een veelgemaakte fout is dat de melk niet voldoende tot stevig schuim is geklopt. Daardoor verdwijnt het schuim op de cappuccino al snel als sneeuw voor de zon. Goed melkschuim is te herkennen aan het feit dat lepel niet direct door het schuim heen zakt.