dokkumer koffieDokkumer koffie is sterke zwarte koffie met Friese Beerenburg en slagroom. Het recept voor Dokkumer koffie is gebaseerd op het internationaal bekende koffierecept Irish coffee. De verhoudingen van de verschillende ingrediënten zijn wel anders. En in dit recept is aan de room wél suiker toegevoegd. Kortom: een Friese invulling van een bekend koffierecept en zeker een aanrader als u  de Beerenburg al in huis heeft.

Recept voor Dokkumer koffie

Beerenburg voor Dokkumer koffieOndanks dat Dokkumer koffie op Irish coffee is gebaseerd, zijn er kleine verschillen in de bereidingswijze. De aandachtspunten zijn echter hetzelfde. Dokkumer koffie kan uit ieder soort hittebestendig glas worden gedronken, maar wordt meestal geserveerd in een glas voor Irish coffee. Om van het drinken van Dokkumer koffie een echt Friese ervaring te maken, kunt u er Fryske dúmkes bij serveren.

 

Hoe maakt u de perfecte Dokkumer koffie?

Ingrediënten

  • 1 deel Friese beerenburg
  • 3 delen zwarte koffie
  • 1 deel verse room
  • 2 theelepel bruine suiker
  • fijn donker kandijgruis

Bereidingswijze

Zet de koffie en verwarm ondertussen de Beerenburg. Als de koffie klaar is en Beerenburg op temperatuur, voegt u ze samen bij de bruine suiker. Zorg er voor dat de bruine suiker volledig is opgelost in het mengsel. Dit om ervoor te zorgen dat de room bovenop de Dokkumer koffie blijft drijven.

Giet het mengsel in een hoog glas en voeg de room toe. Dit is het makkelijkst door de dikke room over de achterkant van een lepel OP de koffie te schenken. Tijdens het uitschenken beweegt u de lepel langzaam omhoog voor het mooiste resultaat. Als laatste strooit u wat kandijgruis over de room. Serveer de Dokkumer koffie direct!

Aandachtspunten

Het is niet de bedoeling de room door de koffie te roeren. Bij Dokkumer koffie is het namelijk de bedoeling dat de koffie door de room heen wordt gedronken. Dokkumer koffie wordt daarom geserveerd zonder lepel.

Het verwarmen van de Beerenburg vereist enige aandacht. Als de drank namelijk te warm wordt, verdampt de alcohol. Let er bij het verwarmen dus op dat de Beerenburg niet gaat koken!

Slagroom uit een spuitbus lijkt een gemakkelijke optie voor Dokkumer koffie. Maar dat is niet handig. Het is de bedoeling dat de room op de koffie drijft en niet aan het glas blijft plakken. Dus slagroom uit een spuitbus en volledig stijfgeklopte room zijn niet geschikt voor Dokkumer koffie.