irish coffeeIrish coffee is sterke zwarte koffie met Ierse whisky en slagroom. Het recept voor Irish coffee stamt uit de jaren ´40 van de 20e eeuw. Joseph Sheridan serveerde deze koffievariant aan vermoeide Amerikaanse passagiers op de voorloper van het vliegveld in Shannon. De warme drank met Ierse whisky sloeg meteen aan. Uiteindelijk nam een Amerikaanse reisjournalist het recept mee naar Amerika. Vanaf dat moment nam de populariteit van Irish coffee een grote vlucht.

Irish coffee recept

Irish coffeeHet recept voor Irish coffee is door de jaren heen verbeterd. Tegenwoordig kunt u het bestellen in vrijwel elk restaurant. Om de kwaliteit van een Irish coffee te garanderen, is het recept in 1988 opgenomen in Ierse nationale standaard als ‘I.S. 417 Irish coffee’. Dit koffierecept kan gedronken worden uit ieder soort glas. Er zijn ook speciale glazen mokken ontworpen voor deze koffievariant.

 

Hoe maakt u de perfecte Irish coffee?

Ingrediënten

  • 2 delen Ierse whisky
  • 4 delen sterke koffie
  • 1,5 delen verse room
  • 1 theelepel bruine suiker

Bereidingswijze

Los de bruine suiker volledig op in de verwarmde whisky. Dit moet om ervoor te zorgen dat de room bovenop de koffie blijft drijven. Let er bij het verwarmen van de whisky op dat deze niet gaat koken. Schenk vervolgens de warme koffie in de glazen mok. Daarna kan de verwarmde whisky eraan toegevoegd worden.

Als laatste moet de room aan de Irish coffee koffie worden toegevoegd. Dit gebeurt door dikke room over de achterkant van een lepel op de koffie te schenken. Tijdens het uitschenken moet de lepel langzaam omhoog worden bewogen.

Aandachtspunten

Het is niet de bedoeling de room door de koffie te roeren. Irish coffee wordt daarom geserveerd zonder lepel. De bedoeling is dat de koffie door de room heen wordt gedronken. Het verwarmen van de whiskey vereist enige aandacht. Als de whisky te warm wordt, verdampt namelijk de alcohol.

Slagroom uit een spuitbus is gemakkelijk. Maar het is de bedoeling dat de room op de koffie drijft en niet aan het glas blijft plakken. Dus slagroom uit een spuitbus en volledig stijfgeklopte room zijn niet geschikt voor deze koffievariant.