DeLonghi espressomachine ECAM 23420SBDe meeste mensen hebben een apparaat in huis om een lekker kopje koffie mee te bereiden. Jarenlang was filterkoffie of oploskoffie de norm. Nu maakt u met behulp van pads, professionele koffiemachines en cups in een handomdraai een heerlijke kopje espresso, vers gemalen koffie of een kop romige cappuccino. Met welke koffiemachines kunt u koffie bereiden? Hieronder staan een aantal type koffiemachines die allemaal hun sterke punten hebben.

Koffiemachine met snelfilter

Siemens koffiezetapparaat TC86505De oudste manier van koffiezetten bestaat uit het gieten van warm water op de gemalen koffie. Deze traditie werd lang geleden uitgevonden door de Turken en de Arabieren. Die gebruiken ook geen koffiefilter. Wie koffie wil zonder koffiedik, gebruikt een koffiezetapparaat met een filter. Wie wil koffiedrinken in stijl doet dat met een koffiemachine van Eva Solo. Koffiefilter apparaten werken met snelfilter maling koffie dat overal te koop is.

Espressomachine

Siemens espresso machine TK53009De werking van een espressomachine is simpel: met behulp van heet water wordt de koffie onder hoge druk opgelost. Voor een lekker kopje espresso heeft u niet alleen goede, vers gemalen koffiebonen nodig. De koffiebonen moeten ook op een goede manier gemalen zijn. Maar er zijn ook volautomatische machines die zelf de koffiebonen malen. De meest luxe espressomachines maken het mogelijk verschillende smaken te programmeren zodat iedereen zijn eigen koffie kan drinken. En dan zijn er natuurlijk ook nog espressomachines die met cups en pads werken zoals: Nespresso, Dolce Gusto en E.S.E. Als u houd van makkelijk en snel koffie zetten zijn deze koffiemachines misschien iets voor u.

Cafetière

la cafetiereEen cafetière is een cilinder van glas, die omhuld is door een houder van messing, roestvrij staal of stevig plastic. De gezette koffie is niet helemaal helder, maar wel uitgesproken van smaak. In een cafetière heeft u geen papieren filter nodig. Een voordeel hiervan is dat er geen smaak van de koffie in achter kan blijven. In het buitenland worden cafetière vaak French press genoemd. Bekende producenten van cafetières zijn Bodum, Alessi en natuurlijk het Italiaanse Bialetti.

Espressopot

Koffiemachine Bialetti Moka ExpressEen of espressopotje bestaat uit een metalen kan waarin een hol metalen buisje is geplaatst. Daarop past een geperforeerd koffiebakje met een geperforeerd dekseltje. Met een percolator maakt u eenvoudig een espressoachtige koffie. Het hete water wordt naar boven gestuwd en vloeit door deksel en door de koffiemaling. De koffie wordt bovenin het reservoir opgevangen. Het meest bekende espressopotje is de Moka express van het Italiaanse Bialetti.

Percolator

koffiemachine - PercolatorEen percolator wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt om koffie mee te zetten. Vroeger was de percolator wel erg populair. In de periode na de Tweede Wereldoorlog gebruikte bijna elk Nederlands gezin een percolator om een lekker kopje koffie mee te maken. Dit werd snel minder toen het snelfilter koffiemachine zijn intrede deed. In kantines en bij grote bijeenkomsten wordt de percolator nog wel gebruikt. In Amerika worden, vanwege de nostalgische waarde, nog veel percolators verkocht.