La CafetièreEen cafetière is een cilinder van glas, omhuld door een houder van messing, roestvrij staal of plastic. De koffie is niet helemaal helder, maar heeft wel een uitgesproken smaak. In een cafetière heeft u geen koffiefilter nodig. Een voordeel hiervan is dat er geen koffiesmaak in het filter achter kan blijven. Nadelen van koffie zetten met een cafetière is dat er altijd wel wat koffiedrab achterblijft. In het buitenland staat een cafetière vaak bekend als French press.

Koffie kiezen voor de cafetière

CafetièresEen lekker kopje koffie zetten met behulp van een cafetière is niet moeilijk. Voordeel van een cafetière is dat u geen apart zeefje nodig hebt. Het beste kunt u medium of grove gemalen koffie gebruiken. Bij een fijne maling moet u de zettijd inkorten, anders wordt de koffie te sterk. Nog een nadeel van te fijne maling is dat er meer koffiedrab achterblijft ondere andere Douwe Egberts en Illy verkopen koffie die zeer geschikt is voor gebruik in een cafetière.

Koffie zetten met een cafetière

Alessi cafetièresAlle koffiesmaak komt in de koffie terecht, samen met wat vaste deeltjes: het koffiestof. Dit zorgt voor een troebel mengsel. Niet erg, want u krijgt een uitgesproken smaakvol kopje koffie ervoor terug. Hierbij het recept voor koffie uit een cafetière:

  • Verwijder de zuiger uit de kan;
  • Spoel de glazen cilinder om met heet water en droog deze af;
  • Schep medium gemalen koffie in de kan. Gebruik 5 tot 6 eetlepels voor een halve liter koffie;
  • Schenk gekookt water (95 graden) over de koffie en roer goed door (maar wel voorzichtig!);
  • Laat de koffie 3 minuten trekken;
  • Ten slotte: druk de zuiger rustig naar beneden. Zo wordt het koffiedik gescheiden van de gezette koffie in de kan.

Reiniging na gebruik

Alessi cafetièresHelaas is een cafetière niet eenvoudig schoon te maken. Het koffiedik kan blijven zitten aan het zeefje en de randen. Goed schoonmaken is echter wel een vereiste voor de volgende keer. Want als u de cafetière na gebruik niet goed schoonmaakt, blijven er koffieresten achter die voor een ranzige smaak zorgen. Het belangrijkste is de cafetière direct na gebruik goed af te spoel met heet water. Zo voorkomt u dat koffierresten aankoeken in de cafetière.

Een goede cafetière kopen

Bodum cafetièresEr zijn veel verschillende maten cafetières verkrijgbaar. Merken die cafetières verkopen zijn onder andere Bodum en Bialetti, maar ook HEMA heeft ze in het assortiment. Ook heeft u een ruime keuze in materialen. Let bij de aanschaf van een Cafetière op het volgende:

  • Een zeef van roestvrij staal is beter dan plastic;
  • De afsluiting bij het glas moet goed zijn, anders lekt er koffie uit;
  • Is het filter (of zeef) los te verkrijgen indien deze kapot gaat? Het kan altijd voorkomen dat een filter gaat rafelen of minder goed aansluit, waardoor koffiedik in de koffie komt.
  • Is de glazen cilinder los te koop, mocht deze breken?