espressopotEr gaat niets boven een lekker sterk kopje espresso. Maar hij moet wel goed gemaakt worden. Natuurlijk kan dit prima met een espressomachine, maar er gaat niets boven een pruttelend espressopotje op het vuur. Espressopotjes zijn te koop in verschillende formaten: van een eenpersoons espressopotje tot één voor het hele gezin. Het bekendste espressopotje is de Moka Express van het Italiaanse Bialetti. Maar ook Bodum heeft mooi espressopotten in het assortiment.

Verschil met een cafetière of percolator

espressopotEen espressopot wordt ook wel ‘koffiepotje’, ‘moka expres’ of ‘mokkapotje’ genoemd. Vaak wordt een espressopotje verward met en cafetière of een percolator. Deze verschillen echter in de manier van koffiezetten. Met een espressopot zet u in ongeveer 10 minuten een heerlijke espresso, helemaal in de traditie van de ‘slow coffee’. Het principe van koffiezetten met het espressopotje is gebaseerd op waterdruk.

Gebruiksaanwijzing espressopot

espressopotDe onderste kamer van de espressopot vult u met water. In het mandje doet u de gemalen koffie. Vervolgens plaatst u de espressopot op het vuur. Zet het vuur uit als het water gaat pruttelen en haal de pot van het vuur. De espresso is klaar wanneer de bovenste kamer gevuld is.

Een espressopot is in verschillende formaten te koop. Let erop dat de pot altijd vol moet zijn. Het is dus niet mogelijk om minder kopjes te zetten dan aangegeven. Verder gaat de maatvoering meestal uit van de Italiaanse standaard. Als u van een groter kopje sterke koffie houdt, kunt u beter een potje voor het dubbele aantal kopjes aanschaffen.

Soorten koffie voor een espressopot

espressopotDe smaak van uw espresso hangt onder meer af van de koffiebonen, de wijze van branden, de maling en de hoeveelheid warmte die gebruikt wordt. Het beste kunt u een speciale espressomaling van Arabica koffiebonen gebruiken, bijvoorbeeld van Lavazza of illy. Een gewone koffiemaling geeft vaak een bittere smaak. Dit komt doordat het water niet op de juiste snelheid door de koffie wordt geduwd. Dus zorg voor de goede koffie of maal deze zelf.

Een espressopotje kopen

espressopotVele winkels verkopen espressopotjes en ook online is het aanbod groot. De bekendste fabrikant van koffiepotjes is Bialetti. In 1933 bracht Bialetti de beroemde Moka Express op de markt. Ook het Italiaanse Alessi en het Deense Bodum verkopen mooie espressopotten. Kortom er is genoeg keuze aan goede espressopotjes.

Roestvrij staal of aluminium?

espressopotEspressopotjes zijn te koop in zowel roestvrij staal als aluminium. Er zijn ook modellen van deels kunststof of porselein. Traditioneel worden de espressopotjes gemaakt van aluminium. Het voordeel van roestvrij staal is dat het nauwelijks oxideert en de pot minder aanslag krijgt. Ook is de warmtegeleiding minder, waardoor de bovenste kamer met koffie niet gaat koken.

 

Espressopot schoonmaken

espressopotSpoel een aluminium espressopot na ieder gebruik goed om met heet water. Als u niet zo gecharmeerd bent van de koffie aanslag dan kan u eens in de twee weken het espressopotje op het vuur zetten zonder koffie. Zo voorkomt u koffieaanslag. Een espressopot van roestvrij staal kan gewoon in de vaatwasser en is dus makkelijker in het gebruik.