koffiezetapparaatDe oudste manier van koffiezetten bestaat uit het gieten van warm water op de gemalen koffie. Deze traditie werd lang geleden uitgevonden door de Turken en de Arabieren. Die gebruiken ook geen koffiefilter. Wie koffie wil zonder koffiedik, gebruikt een koffiezetapparaat met een filter. Koffie drinken in stijl kan met een koffiezetapparaat van Eva Solo. Koffieapparaten met een filter werken met snelfiltermaling koffie, en dat is in elke supermarkt te koop.

Koffie zetten

Snelfilter is een populaire methode om koffie te zetten. Bij snelfilter wordt een papieren koffiefilter gebruikt. Het koffiezetapparaat verwarmt het water. Dit sijpelt vervolgens door de gemalen koffie en wordt opgevangen in een glazen kan. Deze bevindt zich op een warmhoudplaatje, zodat de koffie niet te snel afkoelt. Koffiezetapparaten zijn er allang niet meer in alleen het wit en in een saai design. Phillips en Siemens bieden een ruim aanbod aan koffiezetapparaten aan.

Snelfilterkoffie zetten met de hand

Als u geen koffiezetapparaat bij de hand heeft, kunt u ook koffie zetten met alleen het papieren filter. U heeft hiervoor wel een wigvormige houder nodig. Die plaatst u op een koffiemok. Doe de gemalen koffie in het filter en giet er water op dat net aan de kook is geweest. Die dit langzaam en gelijkmatig, zodat de mok niet overstroomt. Bovendien neemt het water niet de aroma’s van de koffie op, als u teveel water ineens door het filter giet.

Een koffiezetapparaat kiezen

Er zijn veel snelfilter koffiezetapparaten verkrijgbaar, de kwaliteit varieert. Bij de aanschaf van een koffiezetapparaat moet u letten op het vermogen van het apparaat. Voor een lekker kopje koffie moet de watertemperatuur tussen de 92 en 95 graden liggen. Met een forse hoeveelheid water vraagt dat om een redelijk vermogen. In maximaal 5 minuten moet de koffie klaar kunnen. Ter vergelijking: professionele apparaten kunnen in 3 minuten een volle kan koffie zetten.

Koffiezetapparaat met snelfilter kopen

De afgelopen jaren winnen de ‘efficiënte’ en ‘snelle’ koffiepads aan populariteit. Dit gaat ten koste van het traditionele koffiezetten met een snelfilter. Aan de andere kant groeit het aantal mensen dat de tijd neemt om een goede kop koffie te zetten. Dit fenomeen wordt ‘slow coffee’ genoemd. Met slow coffee krijgt de versgemalen koffieboon alle tijd om zijn smaken aan het druppelende water mee te geven tot in het koffiekopje.

Koffiezetapparaat schoonmaken

Met een snelfilter zet u eenvoudig een lekker kopje koffie. Dit kan echter alleen als u het koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt en de restanten met spoelwater goed verwijderd. Hiervoor zijn speciale middelen te koop, zoals geconcentreerd citroenzuur. Maar u kunt ook azijn gebruiken om de machine door te spoelen. De pot moet regelmatig worden schoongemaakt en kan meestal wel in de vaatwasser.