percolatorEen percolator wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt om koffie mee te zetten. Vroeger was de percolator wel erg populair. In de periode na de Tweede Wereldoorlog gebruikte bijna elk Nederlands gezin een percolator om een lekker kopje koffie mee te maken. Dit werd snel minder toen het snelfilter koffiezetapparaat zijn intrede deed. In kantines en bij grote bijeenkomsten wordt de percolator nog wel gebruikt. Het apparaat is namelijk erg geschikt om snel grote hoeveelheden koffie mee te zetten. Percolators worden vaak verward met cafetières en espressopotjes. Op deze pagina leest u alles over de verschillen tussen deze koffieapparaten.

Hoe werkt een percolator?

percolatorEen percolator kan alleen op een gasfornuis gebruikt worden. Onderin de percolator bevindt zich een waterreservoir. In een percolator wordt het water verwarmd. Het gaat koken en daardoor ontstaat druk. Het hete water wordt via een hol buisje omhoog gestuwd. Het stroomt vervolgens op de gemalen koffie. De koffie drupt in het waterreservoir en wordt opnieuw omhoog gepompt. Dit gebeurt een paar keer, tot de koffie goed op smaak is. Dit moet niet te vaak, maar ook zeker niet te weinig gebeuren. Dus gewoon uitproberen wat u het lekkerst vindt.

Smaak van percolator koffie

percolatorIn een percolator druppelt de koffie een aantal keer door de koffiemaling. Hierdoor komen steeds meer oliën en aroma’s vrij. Zo wordt de koffie steeds sterker. Dit proces gaat net zo lang door tot de koffie de gewenste kleur heeft. Wanneer de koffie te weinig rondgepompt wordt, blijft deze slap. Wanneer de percolator te lang op het vuur staat, stroomt de koffie te vaak door het filter en wordt deze bitter. U moet dus door proberen er achter komen wanneer u de koffie het lekkerst vindt.

Koffie zetten met een percolator

percolatorOm een lekker kopje koffie met een percolator te zetten, heeft u een aantal dingen nodig. Het begint met goede en lekkere koffie. In een percolator kunt u zowel medium koffiemaling gebruiken als gemalen koffiebonen. Lavazza en Illy verkopen hiervoor goede koffiebonen.

Het is ook belangrijk om de goede hoeveelheid koffie te gebruiken. Te weinig koffie zorgt voor een slappe bak, te veel koffiebonen geeft een te sterk kopje koffie. Reken voor een portie ongeveer 5 gram koffie.

Daarnaast vraagt het gebruiken van een percolator ook het nodige geduld. Het zetten van zes kopjes koffie kost ongeveer 10 minuten. Alleen wanneer u voldoende experimenteert met koffiebonen, temperatuur en de tijd die nodig is om de koffie te zetten, creëert u de optimale smaak.

Merken percolators

percolatorVroeger waren er veel fabrikanten die percolators maakten. Ze heetten toen ook wel ‘pruttelpotje’. Deze pruttelpotjes waren verchroomd of gemaakt van aluminium. Bekende merken zijn Alva, Feldhaus, Bredemeijer en Broekema. Deze merken zijn inmiddels opgehouden te bestaan of produceren geen percolators meer. Tegenwoordig zijn worden de meeste percolators door Amerikaanse bedrijven geproduceerd.

Een percolator kopen

percolatorNieuwe percolators worden nauwelijks meer verkocht. Alleen grote percolators voor professionele doeleinden zijn volop verkrijgbaar. Wilt u een percolator voor thuis kopen, dan is het een kwestie van goed zoeken. In tweedehands winkels, zoals van Dittum & Dattum en op Marktplaats worden soms percolators aangeboden. Ook op rommelmarkten en in winkels met nostalgische producten, zoals zijn soms percolators te koop.