percolatorEen cafetière, percolator en espressopot worden vaak door elkaar gehaald. Veel winkels en websites maken geen onderscheid tussen deze koffiezetapparaten. En dat is jammer, want niet alleen verschilt de methode om koffie te zetten, ook het resultaat (het kopje koffie) smaakt anders. Op deze pagina leest u wat het verschil is tussen een percolator, cafetière en espressopot. Ook krijgt u hulp bij het kiezen van het juiste koffiezetapparaat.

Wat is een percolator?

verschil percolatorEen percolator is eigenlijk niet meer dan een pot met daarin een zeef. Essentieel is dat het hete water door de zwaartekracht door de koffie sijpelt. Vandaar de naam percolator. ‘To percolate’ betekent ‘sijpelen’ in het Engels.
Het water in een percolator stroomt door een buisje omhoog, doordat het water een hogere temperatuur heeft dan het overige water in het potje. Bovenin de percolator stroomt het hete water dan op de koffie en sijpelt er doorheen. Daarom is voor een percolator een koffiemaling nodig die vergelijkbaar is met snelfiltermaling; een middelgrove maling dus.

Hoe werkt een cafetière?

verschil cafetièreEen cafetière werkt door grof gemalen koffie enkele minuten te laten trekken in heet water. Na het trekken van koffie drukt u de filterzeef naar beneden om de koffiedrab te scheiden van de koffie. De zeef in een cafetière is vrij grof, waardoor de koffie vaak enigszins troebel blijft. Hierdoor krijgt de koffie zijn karakteristieke smaak.
verschil cafetièreVoor cafetière moet de koffie niet te fijn gemalen zijn, anders is het lastig om de zeef naar beneden te drukken én komt er drab in de koffie. De temperatuur van het water is ook belangrijk. Het water moet net van de kook zijn. Te heet water verbrandt namelijk de koffie en dat zorgt voor een bittere koffie. Te koud water zorgt voor minder extractie en daarmee zure koffie. Bekend zijn Bodum cafetières, die als voordeel hebben dat er ruimschoots reserveonderdelen verkrijgbaar zijn.

Wat is een espressopot?

verschil espressopotDe essentie van een espressopot is dat heet water onder druk door de koffiemaling wordt geperst. Een espressopotje werkt met druk, waardoor een vrij fijne maling nodig is. De koffiemaling moet iets grover zijn dan de espressomaling voor een espressomachine.
Vaak is espressopot van aluminium gemaakt. Een bekende producent van espressopotjes is Bialetti, die ook cafetières maakt. De verwarring met een cafetière ontstaat doordat espressopotjes in Italië vaak ‘caffettiera‘ worden genoemd. Ten onrechte worden espressopotjes vaak ‘percolator’ genoemd. Snapt u het nog?