Klik op de beginletter van de koffieterm waarover u meer wilt lezen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
A

A Modo Mio

A Modo MioLavazza heeft met A Modo Mio een systeem op de markt gebracht waarmee iedereen kan genieten van een authentieke espresso. A Modo Mio betekent letterlijk ‘op mijn manier’. Daarmee wil Lavazza ervoor zorgen dat iedereen een goede espresso kan maken.

Antioxidanten

Koffiebonen zijn rijk aan antioxidanten en is vaak de grootste bron van antioxidanten in het standaard voedingspatroon. Antioxidanten hebben positieve effecten op de gezondheid, waaronder de preventie van hart- en vaatziekten en kanker.

Arabica koffieboon

Arabica koffiebonenVan oorsprong komt Arabica koffie uit het Ethiopisch Massief. Doordat de koffiebonen van deze plant minder cafeïne bevatten zijn ze milder van smaak. Luxere koffieblends bevatten vaak alleen koffie van Arabica koffiebonen.

Aroma

Het aroma bepaald mede de smaak van de koffie. Het aroma kan onder meer getypeerd worden als chocolade-, noot-, bloemachtig of pittig. Het wordt waargenomen door te ruiken, te proeven en bij het doorslikken. Het aroma van koffie ontstaat uit de aromatische oliën die vrijkomen bij het branden van koffiebonen.
B

Barista

BaristaEen barista is een vakman die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken als cappuccino. De barista is als de kok in de keuken; hij weet daarnaast vrijwel alles van de techniek van de espressomachine en de processen bij het bereiden van de espresso.

Branden

Gebranden koffiebonenHet branden van koffie is een bewerking van de koffiebonen na het oogsten en drogen. Het branden gebeurt voor het malen. Tijdens het branden ontstaan arromatische oliën. Deze oliën zijn bepalend voor de smaak van de koffie.
C

Cafeïne

Cafeïne is de meest gebruikte farmacologische stof ter wereld. Cafeïne zit niet alleen in koffie of thee, maar bijvoorbeeld ook in cacao. In een kopje koffie kan de hoeveelheid cafeïne variëren. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid koffie en de bereidingswijze. Gemiddeld bevat een Arabica koffieboon tussen de 0,9 en 1,7% cafeïne. Bij Robusta bonen is dit gehalte ongeveer twee keer zo hoog.

Cafestol

Cafestol is een stof in koffie. Het komt mee bij de extractie en blijft als druppeltjes vet op de koffie drijven. Het Cafestol gehalte van een kop koffie is sterk afhankelijk van de bereidingswijze. Koffie zetten zonder filter zorgt voor een hoger cafestol gehalte. Cafestol kan mogelijk het cholesterol verhogen.

Cafetière

bodum cafetièreEen cafetière werkt door grof gemalen koffie enkele minuten te laten trekken in heet water. Na het trekken van koffie druk je een filterzeef naar beneden om de koffiedrab te scheiden van de koffie. Deze zeef in een cafetière is vrij grof, waardoor de koffie vaak enigszins troebel blijft. Hierdoor krijgt de koffie haar karakteristieke smaak.

Caffè latte

Latte ArtEen caffé latte bestaat uit 1 deel zwarte koffie, 4 delen warme melk en melkschuim.

Caffé macchiato

Een caffé macchiato bestaat uit 2 delen zwarte koffie en 1 deel melkschuim.

Cappuccino

cappuccinoEen cappuccino bestaat uit 1 deel sterke zwarte koffie, 1 deel warme melk en 1 deel melkschuim. Eventueel kan suiker toegevoegd worden.

Crema

Crema is essentieel voor de smaak van espresso. Crema is het een goudbruin laagje schuim bovenop de koffie. De toevoeging van Robusta koffiebonen zorgt voor een betere cremalaag.
D

DeLonghi

DeLonghiDeLonghi is een fabrikant van onder andere espressomachines. Van een verse koffieboon tot een heerlijk kopje versgemalen koffie, en dat met maar één druk op de knop.

Dokkumer koffie

Dokkumer koffie bestaat uit 1 deel Friese Beerenburg, 3 delen zwarte koffie, 1 deel verse room, 2 theelepels bruine suiker en fijn kandijgruis.

Dolce Gusto

Dolce GustoDolce Gusto is een van de twee systemen voor koffiecapsules, gemaakt door Nestlé. Met het Dolce Gusto-systeem kunt u vele soorten koffie bereiden. Het andere systeem voor koffiecapsules is Nespresso. Hiermee kunt u echter alleen variaties espresso bereiden.

Doppio

Een doppio bestaat uit twee porties espresso, geserveerd in een kopje van ongeveer 1,5 dl. In feite is een espresso doppio dus gewoon een ‘dubbele espresso’.

Douwe Egberts

douwe egberts grof gemalen koffieHet Nederlandse koffiemerk Douwe Egberts is opgericht in 1753 in het Friese Joure. In het begin verwerkte en verhandelde de Douwe Egberts koffieonderneming niet alleen koffie, maar ook thee, tabak, suiker en rijst.

Droesem

Droesem is een andere benaming voor koffiedik.
E

Eva Solo

Eva Solo koffiekarafEva Solo is een Deens lifestyle merk dat bekend staat om het combineren van design en functionaliteit. Naast een koffiekaraf heeft Eva Solo ook een koffiezetapparaat in het assortiment. De koffiekaraf geeft een slow coffee ervaring. Voor mensen die graag koffie met de hand zetten, is er een mooie koffiefilterhouder.

E.S.E.

Illy E.S.E. padHet Easy Serving Espresso pad of E.S.E. systeem is het systeem van illy om makkelijk een lekker kopje espresso te zetten. Het systeem is in 1989 ontwikkeld door illy, maar staat inmiddels open voor iedere producent, zo lang deze zich maar aan de kwaliteitseisen houdt.

Espresso

EspressoEen espresso wordt bereid door heet water onder hoge druk door zeer fijngemalen koffie te persen. Wist u dat een kopje espresso van 30 ml minder cafeïne bevat dan een kop koffie van 190 ml? Voor velen is een espresso de ultieme vorm van koffie.

Espressopot

In een Espressoespressopot wordt heet water onder druk door de koffiemaling geperst. De bekendste espressopot is de Moka Express van Bialetti.

F

Fingerprinted

Fingerprinted is een koffiemerk van de Nederlandse koffiebranderij Hesselink.

Francis Francis

Illy X1 groundDe Italiaanse koffiemachineproducent Francis Francis is sinds 2004 van illy. Francis Francis produceert alle koffiemachines van illy. De koffiemachines zijn verkrijgbaar in allerlei leuke modellen en kleuren. Ze hebben één ding gemeen: een mooi en opvallend strak design.
G

Gaggia

Gaggia is een bekend Italiaans merk dat espressomachines maakt. De machines van Gaggia zijn door hun kwaliteit zeer geliefd onder espressoliefhebbers.
I

Illy

Illy koffieIlly is een bekende Italiaanse koffiebrander. De koffiebonen van illy komen uit Zuid-Amerika, Centraal Amerika, India en Afrika. Illy staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit koffie die zij maakt.

Iperespresso

Iperespresso is de naam van de koffiecapsules van illy. Deze capsules worden ook wel ‘MIE’ genoemd. Dit staat voor ‘Metodo Iperespresso’. Met deze kofficapsules zet u in een handomdraai een perfecte espresso. Bijvoorbeeld met de Francis Francis X1 of de Francis Francis Y1.

Irish coffee

Irish coffeeIrish coffee bestaat uit 2 delen Ierse whiskey, 4 delen sterke zwarte koffie, 1,5 delen verse room en 1 theelepel bruine suiker. Het recept is zo belangrijk voor de Ierse cultuur dat er een officiële standaard is hoe een goede Irish coffee gemaakt moet worden.

Izzo

Koffiebonen van IzzoIzzo Caffè is een Italiaans koffiemerk, dat in 1979 is opgericht door Vincenzo Izzo. Izzo Caffè begon als een ambachtelijke koffiebranderij en had de wens om echte Napolitaanse espresso te maken. In 25 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale speler op de koffiemarkt.
J

Jolly Caffè

Jolly Caffè is een Italiaans koffiemerk. De twaalf verschillende soorten Arabica koffiebonen zorgen voor een constante kwaliteit, aroma en smaak. Hierdoor staat Jolly Caffè garant voor een verrukkelijk kopje espresso.
K

Kimbo

Kimbo koffiebonenCaffè Kimbo is een Italiaans koffiemerk, dat is opgericht door drie Italiaanse broers. Zij begonnen in de jaren ’50 in Napels met een kleine koffiebranderij. De kwaliteit van hun koffie werd zo gewaardeerd dat het bedrijf al snel uitgroeide tot een van de toonaangevende koffieleveranciers van Europa.

Koffiedik

Koffiedik is het residu dat achterblijft in het filter bij het zetten van filterkoffie.

Koffiepads

illy koffiepadEen koffiepad is een filter met daarin gemalen koffie. Er zijn twee soorten bekende koffiepadsystemen op de markt. In Nederland is Senseo van Douwe Egberts zeer populair. Internationaal is E.S.E. van illy veel bekender (zie ‘E.S.E’).

Krups

Het Duitse merk Krups maakt espressomachines en heeft licenties om apparaten te maken voor Nespresso-apparaten en het Dolce Gusto-systeem.

L

La Brasiliana

La Brasiliana is een Italiaans koffiemerk. Sinds de jaren ’50 worden in de kleine koffieroosterij van La Brasiliana de mooiste koffiemelanges bereid. In de Italiaanse stad Ferrara en ver daarbuiten heeft de familie Govoni een goede reputatie opgebouwd.

Latte art

Tekeningen van melk in het melkschuim van een cappuccino, meestal gemaakt door een barista.caffe macchiato

Lavazza

Lavazza is een van de bekendste Italiaanse koffiemerken ter wereld. Het bedrijf is in 1894 opgericht door Luigi Lavazza in het Italiaanse Turijn. Lavazza staat voor echte Italiaanse espresso en cappuccino. Ook produceert Lavazza andere koffiespecialiteiten, zoals koffiepads voor E.S.E.

L’Or EspressO

Douwe Egberts L’Or EspressOL’Or EspressO zijn koffiecapsules voor Nespresso apparaten, gemaakt door Douwe Egberts. Douwe Egberts is de eerste aanbieder die capsules maakt voor Nespresso apparaten, naast Nespresso zelf. De cups van L’ Or EspressO kunnen gebruikt worden in alle Nespresso koffiemachines.

Lungo

Een lungo is een espresso met meer water dan een reguliere espresso. Hierdoor ontstaat een soort Amerikaanse koffie. Om dit te bereiken zonder dat de koffie verbrandt, wordt een grove koffiemaling gebruikt.
M

Magimix

MagimixMagimix is een van de zes fabrikanten van koffiemachines voor Nespresso.

Melange

Een melange is een mix van verschillende soorten koffiebonen, bijvoorbeeld een mix van Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen.

MIE

Met de Metodo IperEspresso van illy zet u in een handomdraai een perfecte espresso. Zie verder ‘Iperespresso’ op deze pagina.
N

Nannini

Nannini is een Italiaans koffiemerk. Espresso van NanniniHonderd jaar geleden opende Guido Nannini zijn eerste winkel in Sienna. Tegenwoordig verkoopt Nannini niet alleen koffiemelanges, maar ook authentieke Italiaanse snoepjes, taarten en andere patisserie.

Nespresso

Nespresso cupsNespresso is het bekendste systeem waarmee koffie gezet kan worden met capsules. Het systeem uit de jaren ’90 is ontwikkeld door het Zwitserse Nestlé.
P

Pads

Zie ‘koffiepads’.

Peeze

Peeze is een Nederlands koffiemerk.

Pruttelpot

PruttelpotEen pruttelpot is ook wel bekend onder de naam percolator. Een pruttelpot wordt zo genoemd vanwege het pruttelgeluid dat het maakt. Tot de komst van koffiezetapparaat met een filter was een percolator de populairste methode om koffie te zetten.
R

Rins

Rins betekent ´zuur smakend´ of ´zurig´.

Ristretto

Een ristretto is een kleine espresso met extra smaak. Ten opzichte van een espresso wordt een dubbele hoeveelheid koffie en een enkele hoeveelheid water gebruikt.

Robusta

Robusta koffiebonenRobusta koffiebonen zijn afkomstig van koffieplant Coffea canephora. Deze koffieplanten zijn minder veeleisend dan Arabica koffieplanten, hebben een hogere opbrengst en zijn bestand tegen verschillende plantziekten.

Romano

Een romano is een normaal kopje espresso, maar dan geserveerd met een klein stukje citroenschil. In sommige werelddelen wordt een schijfje citroen gebruikt.
S

Segafredo

Segafredo is de grootste espressoproducent van Italië.

Senseo

Senseo logoSenseo koffiepads zijn filters met daarin gemalen koffie voor koffiezetapparaten die werken met pads, zoals het Senseo apparaat van Douwe Egberts. De koffiepads van Douwe Egberts zijn verkrijgbaar in vele smaken.

Siemens

Siemens is een fabrikant van koffiemachines.
T

Turkse koffie

Voor de perfecte Turkse koffie, is het belangrijk dat de koffie zeer fijn gemalen is. Traditiegetrouw wordt een messing molen gebruikt, die de koffie zo fijn als poedersuiker maalt. De koffie wordt gedronken in kleine, lage kopjes, als het koffiepoeder volledig is bezonken.
W

Wiener melange

Wiener melange is een romige gesuikerde koffie, afgewerkt met slagroom en cacaopoeder. Een wiener melange kan zowel warm als koud worden gedronken.